Dejlig er jorden er en alsidig salme

Mange af de julesange vi synger er kun egnede til jul. For eksempel er det svært at forestille sig, at man skulle synge Højt for Træets Grønne Top til en fødselsdag, et bryllup eller en anden højtidelighed. Det skyldes, at julesange handler om jul og det er så specifikt et tidspunkt på året, at det ikke passer til andre tidspunkter. Lige her kan du se et eksempel på en salme, som har flere anvendelsesmuligheder. Der er tale om Dejlig er Jorden, som de fleste forbinder med julen. Og det er da også meget typisk, at man i december hører denne sang brage ud af højtalerne. Dog vil de fleste også have oplevet, at den bliver spillet på andre tidspunkter. Helt specifikt er det især til begravelser, at denne salme også afspilles. Det er dog ikke alle teologer, som mener, at det er passende. Men ikke desto mindre er det noget, som mange gør.

Et godt budskab i mange henseender

Det tema, der er for salmen Dejlig er Jorden er et tema, som kan bruges i mange tilfælde. Det sidste vers i salmen er grunden til, at salmen ofte bruges til jul. her synger man nemlig om både engle og hyrder. Og da disse figurer for det meste forbindes med julen er det oplagt, at det netop er til jul, at man synger denne sang. Også det faktum, at Jesus dør i salmen er noget, som gør, at den er egnet til jul. Der er dermed mange grunde til, at mange familier vælger at synge Dejlig er Jorden når de går rundt om juletræet. På trods af hvad mange tror, så er salmen skrevet i dur. Mange tror, at den er skrevet i mol fordi, at det er en forholdsvis mørk sang.

 

En af grundene til, at mange tror, at salmen er skrevet i mol er, at den er blevet lavet lidt om af Gasolin. Kim Larsen har nemlig lavet sin helt egen version af Dejlig er Jorden. Teksten er den samme, men melodien er lidt anderledes. Og når han synger den, er det med en meget mørk stemme. Netop af den grund er der mange, der tror, at den er i mol.

Dejlig er Jorden er en gammel salme

Hvert år udkommer der nye julesange og julesalmer og det er kun de færreste, som ender med at blive så store hit, at folk rent faktisk bliver ved med at høre dem. Salmen Dejlig er Jorden har dog i den grad fået stadfæstet sig som en populær salme, som folk kan lide. Den blev skrevet i 1850 af B. S. Ingemann og stadig den dag i dag bliver den sunget. Melodien man bruger til sangen er dog langt ældre. Den stammer helt tilbage fra 1700-tallet. Det er ikke muligt at give et mere specifikt årstal for hvornår melodien blev lavet. Den er nummer 72 i Højskolesangbogen. Nærmere bestemt er der tale om den 18. Udgange af Højskolesangbogen. Det er en dejlig sang, som på alle tidspunkter af året er dejlig at høre.