Gør din bil sommerklar med sommerdæk

Bil og natur

Sommeren er over os, og for bilister er det næsten ensbetydende med, at vinterdæk skal udskiftes med sommerdæk. Hvis du ikke allerede har gjort det endnu, så bør du gøre det hurtigst muligt for din egen sikkerhed. Dette blogindlæg fokuserer på fordele med sommerdæk til de varme sommerdage.

Bil og naturHvorfor skifte til sommerdæk?

De store forskelle i vejret medfører, at der stilles forskellige krav til dæk. Når vejrtemperaturen stiger over 7 grader, er det tid til, at du får skiftet til sommerdæk. Der er stor forskel på, om du kører med vinterdæk eller sommerdæk. Den varme sommertemperatur gør, at gummiet i vinterdækkene bliver varmt og blødt, hvilket gør bilen ustabil med et dårligt vejgreb og en forlænget bremselængde med op til 10%. Derfor er sommerdæk et mere sikkert valg, idet de har mere ensartede overflader, der gør, at de står bedre fast på vejen samt har en kortere bremselængde. Sørg derfor for din egen og alle andres sikkerhed, at få skiftet dæk til årstiden.

Forskel på sommerdæk og vinterdæk

Sommerdæk er produceret i modstandsdygtig gummi, som kan tåle varmt vejr. Hvorimod vinterdæk er designet med en gummiblanding, som er fleksibel, når temperaturen falder. Den bløde gummiblanding gør, at vinterdæk slides hurtigere på tør vej ift. sommerdæk. Sliddet kan ske op til dobbelt så hurtigt sammenlignet med et sommerdæk.

Mønstrene på sommerdæk er bredere for bedre vejgreb, hvorimod vinterdæk har grovere mønster for et bedre vejgreb. Mønsteret på vinterdæk er bedre optimeret til at gribe bedre fat i sne og is samt forbliver fleksibelt ved temperaturer under 7 grader. Hvorimod sommerdæk er designet til både tør og våd vej. Hvis temperaturen overstiger de syv grader, er bremselængden længere på et vinterdæk ift. et sommerdæk.

Kan jeg bruge helårsdæk?

Mange danske bilister vælger et helårsdæk til året rundt og slipper dermed for at skifte hjul hvert forår og efterår. Helårsdæk er en blanding, hvor sommer og vinteregenskaber er komprimeret i samme dæk. Derfor har de ingen af de karakteristika, som kendetegner det, der skaber optimal kørsel i de forskellige vejrforhold, men har derimod kombinerede egenskaber fra både sommerdæk og vinterdæk. Helårsdæk er velegnet til sommerkørsel samt kørsel på vinterveje, hvor der hyppigt bliver saltet og ryddet. Problemet med helårsdæk opstår, når der for alvor er sne på vejen, da det ikke er rigtige vinterdæk. Derudover styrer helårsdæk hellere ikke lige så godt som sommerdæk på tør vej.