Sådan finder du de bedste Internetudbydere

En god internetforbindelse er i dag livsvigtig. Så livsvigtig endda, at retten til en fornuftig internetforbindelse er blevet indstillet til at blive en menneskeret.

Danmark bryster sig med at have en af verdens bedste Internet infrastrukturer. Og det er også korrekt, men faktisk kun til en vis grad. Der findes nemlig stadig områder hvor det ikke er tilfælde. Det skyldes, at det er en halv-dyr affære at lægge en Internetforbindelse ud til husstande.

I storbyerne kan det altid betale sig. Men i randzoner, i det såkaldte Udkantsdanmark, og endda i nogle områder i mindre byer, er det en helt anden sag. Der kan det være tyndt med internetudbydere. Og når der ikke er konkurrence er der heller ikke et incitament til at tilbyde de bedste betingelser og priser.

Hvad med trådløs Internet?

4G giver dig streaming i HD kvalitet. Et 4G netværk kan såmænd godt kaldes for en højkvalitets Internetforbindelse. Men der findes altså stadig områder i Danmark hvor der ikke engang er adgang til 2G mobilnet. Selv et 3G netværk er så langsom at nyere computere ikke ville se det som en internetforbindelse.

Brug en portal til sammenligning

Hvis du overvejer at flytte til et landdistrikt bør du altid tjekke, om du også kan komme online der. Find ud af hvilke internetudbydere der opererer i området, om du kan få fiberkabel, trådløs internet, eller om du skal bruge en telefonledning. De fleste telefonledninger er kobber. Under optimale forhold kan en kobberledning give dig op til 60 MB/s. Det er mere end tilstrækkeligt til HD streaming, men ikke 4K.

Men i de fleste tilfælde er forholdene ikke optimale og ledningerne gamle. I så fald må du måske nøjes med 10 MB/s og det kan være træls. Tjek derfor altid hvilke internetudbydere der er, og hvad præcist de tilbyder.

Selv hvis du bor i en storby med fibernet eller 5G mobilnet, kan det altid betale sig at lede efter de bedste internetudbydere. Der findes nemlig rigtigt mange af dem, og de slås om kunderne. Det kan du bruge til din fordel.

Hvad præcis gør en internetudbyder?                      

Internetudbyderen er den virksomhed der sørger for at du kan få internet, uanset teknologien. Nogle store udbydere lægger selv fiberkabler eller mobilnet, som fx TDC, 3, Telia etc. Andre køber sig ind på disse netværk. Interessant nok kan du sagtens få en billigere forbindelse hos en udbyder der har købt sig ind på TDC’s netværk end hos TDC selv. (Eller YouSee, eller hvad de nu lige vælger at kalde sig).

Udbud af internet er et meget konkurrencepræget marked. Samtidigt, og heldig for dig, er markedet underlagt EU’s bestemmelser og retningslinjer for markedsføring og faire priser. Det sikrer dig fx at du nu betaler det samme over hele EU, når du bruger mobilnet eller dataroaming. Indtil ikke så længe siden har situationen været meget anderledes. Alle kabler i Danmark ejedes af TDC og TDC kunne stort set opkræve hvad de havde lyst til, når andre selskaber ville bruge deres kabler.